Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Εξαγωγή pdf βάση ΙSO

Σήμερα θα μιλήσουμε για τη σωστή εξαγωγή του pdf...
Όπως είπα και στο προηγούμενο post βασικό είναι να έχουμε φτιάξει το έντυπό μας σωστά. Η διάσταση του εντύπου μας πρέπει να είναι ίση με το τελικό κομμένο προϊόν που επιθυμούμε. Να έχουμε αφήσει τουλάχιστον 3 χιλιοστά ξάκρισμα (bleed)  και να έχουμε ελέγξει όλες τις φωτογραφίες να είναι CMYK (κουβαλώντας το σωστό profile) και όχι RGB, εφόσον προορίζεται για εκτύπωση σε μηχανές offset.

Όλα πλέον τα σελιδοποιητικά προγράμματα έχουν εξαγωγή σε pdf (export or publish to pdf).
Eίναι πολύ απλό να κλείσουμε ένα σωστό pdf.
Aρκεί να διαλέξουμε από τα preset το PDF/X-1a:2001.
Πολύ σωστά pdf μπορούμε να εξάγουμε και με τα άλλα PDF/X preset. (Είναι τα preset που προτείνει η ISO).
Από την πείρα μου όμως σας λέω ότι η επιλογή PDF/X-1a:2001 είναι η ασφαλέστερη, διότι μπορούν να την επεξεργαστούν σχεδόν όλα τα rip ακόμα και αν είναι παλαιότερης τεχνολογίας. (Rip λέμε τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή είτε απευθείας των τσίγκων είτε των φιλμ).
Στη συνέχεια πρέπει να τσεκάρω τα crop marks (σημεία κοπής), ώστε να δώσω στον τυπογράφο να καταλάβει που θέλω να κοπεί το έντυπό μου, και το bleed (περιθώριο ξακρίσματος) στο μισό εκατοστό για να πάρω και το φόντο που έχω ξεχειλίσει.


Καλό είναι να κάνω ένα τελικό έλεγχο ανοίγοντας το pdf που έχω εξάγει.
Πρέπει να μοιάζει κάπως έτσι....


Aν διαθέτω τον Acrobat proffesional τότε μπορώ να ελέγξω κι άλλα πράγματα.
Πηγαίνοντας στο Advanced ----> print production ----->output preview μπορώ να βεβαιωθώ αν η δουλειά μου είναι τετραχρωμία, αν περιέχει έξτρα χρώμα pantone, αν οι φωτογραφίες μου είναι CMYK. 
Έτσι μπορώ να είμαι λίγο πιο ήσυχος για το τελικό αποτέλεσμα που θα πάρω.
Φυσικά, και για μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορώ να ζητήσω να δω ηλιοτυπία. Η ηλιοτυπία είναι μια πρόχειρη εκτύπωση από το ριπαρισμένο αρχείο πριν φτάσει στην παραγωγή.

www.lyhnia.com

2 σχόλια: