Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

BIBΛΙΟΔΕΣΙΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Κάθε βιβλίο, περιοδικό, έντυπο με πάνω από έξι σελίδες μετά την εκτύπωση πηγαίνει στην παραγωγή για βιβλιοδεσία.
Τα είδη της παραγωγικής βιβλιοδεσίας είναι τέσσερα.
Α) Καρφίτσα
β) Κολλητό
Γ) Ραφτό - κολλητό
Δ) Σπιράλ


Με τον όρο καρφίτσα εννοούμε το δέσιμο του εντύπου με δύο μεταλλικές καρφίτσες στη ράχη του εντύπου. Υπάρχει η απλή καρφίτσα και η καρφίτσα Ω. Η απλή καρφίτσα είναι αυτή που συναντούμε στα περισσότερα περιοδικά-έντυπα.

Η καρφίτσα Ω έχει πάρει το όνομά της από το σχήμα της.  Οι μεταλλικές καρφίτσες εξέχουν από τη ράχη σχηματίζοντας κρίκους. Αυτό χρησιμεύει στη διαδικασία κλασαρίσματος. Τα έντυπα με καρφίτσα Ω χρησιμεύουν σε εταιρείες που θέλουν να αρχειοθετούν τα έντυπά τους, ή που έχουν πολλά διαφορετικά έντυπα που τελικά καταλήγουν σε ένα μεγάλο ντοσιέ για να δοθούν στον πελάτη.



Στην περίπτωση της καρφίτσας πρέπει οπωσδήποτε οι σελίδες να είναι πολλαπλάσιες του 4. (Εκτός από έντυπα με "αυτιά"-διπλωμένες σελίδες στην εξωτερική πλευρά του εντύπου, καλύπτοντας τη σελίδα που διπλώνουν πάνω της.)
Για να είναι πιο οικονομική η βιβλιοδεσία, θα πρέπει οι σελίδες να είναι πολλαπλάσιες του 8. Αν το χαρτί που χρησιμοποιείται στο εσωτερικό είναι το ίδιο με αυτό του εξωφύλλου τότε στον υπολογισμό του πολλαπλάσιου με το 8 θα πρέπει να προσθέσουμε και τις 4 σελίδες του εξωφύλλου. Αν πάλι είναι διαφορετικό το χαρτί του εξωφύλλου τότε θα πρέπει να υπολογίσουμε ξεχωριστά το σώμα και ξεχωριστά το εξώφυλλο ως τετρασέλιδο.
Έτσι λοιπόν έχουμε 
π.χ. 32 σελίδες εσωτερικό + 4 εξώφυλλο (εξώφυλλο σε διαφορετικό χαρτί)
28 σελίδες εσωτερικό και 4 εξώφυλλο (εξώφυλλο στο ίδιο χαρτί με το εσωτερικό).
Το ανώτερο που μπορεί να βιβλιοδετηθεί είναι σε χαρτί 80 γραμμαρίων και μέχρι 128 σελίδες.
To xαρτί όμως αυτό είναι πολύ ψηλό. 
Το σύνηθες 100-135γρ. δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 80 σελίδες.

Τι πρέπει να προσέξουμε για να είναι σωστή η δουλειά που θα πάρουμε. 
  • Στην καρφίτσα κάθε τετρασέλιδο μπαίνει πάνω από το επόμενο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται διαφορά από 0,1cm μέχρι και 1cm από το εξωτερικό τετρασέλιδο μέχρι το εσωτερικό, ανάλογα τις σελίδες και το βάρος του χαρτιού.
    Έτσι λοιπόν αν βάλουμε σελιδαρίθμηση στην άκρη-άκρη της σελίδας ή μπάρες που επαναλαμβάνονται οι μεσαίες σελίδες κινδυνεύουν να κοπούν.
    Κανονικά, βέβαια, όταν γίνεται το ηλεκτρονικό μοντάζ θα πρέπει να εφαρμοστεί το λεγόμενο cripping. Δηλαδή καθώς μοντάρεται το έντυπο μπαίνουν παραμέσα οι εσωτερικές σελίδες και έτσι δίνουν το περιθώριο στην κοπτική μηχανή να είναι αρκετά ακριβής σε όλες τις σελίδες.
    Αυτή όμως τη δυνατότητα δεν τη γνωρίζουν πολλοί από τους τυπογράφους.
    Γι’ αυτό καλό είναι για να διασφαλίσουμε την εργασία μας ή να ρωτήσουμε τον τυπογράφο μας αν έχει αυτή τη δυνατότητα το πρόγραμμα του μοντάζ που χρησιμοποιεί ή να βάλουμε τη σελιδαρίθμηση ή τις μπάρες μας σε απόσταση ασφαλείας.
  • Τα σαλόνια που δημιουργούνται στον υπολογιστή δεν είναι πραγματικά σαλόνια. Το μόνο πραγματικό σαλόνι είναι η μέση του εντύπου μας. Μιλώντας για σαλόνι εννοούμε τις δύο σελίδες όπου τυπώνονται μαζί και έτσι μπορούμε να βάλουμε στο κέντρο των δύο σελίδων ότι επιθυμούμε σαν να είναι μία σελίδα.
    Αν π.χ. έχουμε 32σέλιδο έντυπο τότε το σαλόνι είναι οι σελίδες 16 και 17.
    Οι σελίδες 2 και 3 δημιουργούν ψευτοσαλόνι. Αυτό σημαίνει ότι οι σελίδες 2 και 3 θα τυπωθούν σε εντελώς ξεχωριστά μέρη και θα έρθουν να ενωθούν μετά το δίπλωμα. Αν λοιπόν έχουμε βάλει να ενώνονται πολύ λεπτές γραμμές υπάρχει περίπτωση να μην έρθει σωστά μετά τη βιβλιοδεσία. Οι μηχανές δεν μπορούν να έχουνε ακρίβεια χιλιοστού. Στη φωτογραφία που ακολουθεί βλέπουμε ένα πολύ δύσκολο βιβλιοδετικά έντυπο... 

Πρέπει σε ψευτοσαλόνια να έρθει η σύμπτωση σε τόσες πολλές μικρές γραμμές. Αυτό καλό είναι να το αποφεύγουμε ή να εφιστούμε την προσοχή στη βιβλιοδεσία. Φυσικά πρέπει να γνωρίζουμε ότι μια τέτοιου είδους βιβλιοδεσία απαιτεί αυξημένη προσοχή (πολλές φορές και κόψιμο ενός-ενός εντύπου) και σίγουρα θα μας επιβαρύνει στο τελικό κόστος.

www.lyhnia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου