Τρίτη, 24 Απριλίου 2012

ΠΑΝΟΔΕΤΟ ή ΔΕΡΜΑΤΟΔΕΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Πανόδετο ονομάζεται το εξώφυλλο που είναι ντυμένο με πανί. 
Πανόδετο βιβλίο με δίχρωμη θερμοτυπία

Δείτε τη λεπτομέρεια του πανιού

Δερματόδετο ονομάζεται το εξώφυλλο που είναι ντυμένο με δέρμα
(αυθεντικό ή δερματίνη).


Δερματόδετο εξώφυλλο με χρυσοτυπία

Kαι στις δύο περιπτώσεις εξωφύλλων η ομορφιά κρύβεται στο υλικό.
Εκείνο που θέλουμε να αναδείξουμε όταν χρησιμοποιούμε τέτοια υλικά στα εξώφυλλα είναι η υφή τους. Για αυτό δεν πρέπει να τα φορτώνουμε με περιττές λεπτομέρειες.
Οι συνηθέστερες επεξεργασίες που επιδέχονται είναι οι εξής: Χρυσοτυπία, Ασημοτυπία, Θερμοτυπία, βαθυτυπία. (Δεν καλύπτουμε παρά μόνο μικρό μέρος του εξωφύλλου με αυτές όπως στα παραδείγματα των φωτογραφιών).

Σε προηγούμενο post έχουμε πει πως πρέπει να φτιάχνουμε χρυσοτυπίες, ασημοτυπίες, θερμοτυπίες. Τα ίδια ισχύουν και για τη βαθυτυπία.
http://offsetvsgraphicdesign.blogspot.com/2012/03/x.html

Δερματόδετο με βαθυτυπία

Δερματόδετο με βαθυτυπία

Δερματόδετο με χρυσοτυπία

Δερματόδετο με χρυσοτυπία

Μπορούμε να φτιάξουμε πολύ όμορφα εξώφυλλα με πανί ή δέρμα ή ακόμα και πλαστικό.... Αρκεί να αφήσουμε τη φαντασία μας να δουλέψει!

Όταν φτιάχνουμε εξώφυλλα βιβλίων από πανί ή δέρμα συνηθίζεται να φτιάχνουμε και μία κουβερτούρα γι' αυτά.

Κουβερτούρα ονομάζεται το ψιλό κάλυμα που καλύπτει το εξώφυλλο και δεν είναι κολλημένη πάνω στο βιβλίο. Έτσι αφαιρείται εύκολα και μπορούμε να θαυμάσουμε το υλικό του εξωφύλλου. 

Πριν φτιάξουμε την κουβερτούρα για κάποιο βιβλίο πρέπει να μιλήσουμε με το βιβλιοδέτη, ή ακόμα καλύτερα να πάρουμε ένα ολοκληρωμένο βιβλίο έτοιμο και να μετρήσουμε για να μην έχουμε αποκλίσεις.
Στο σελιδοποιητικό μας πρόγραμμα, φτιάχνουμε ένα ενιαίο αρχείο το οποίο αποτελείται από τα αυτιά που στηρίζουν την κουβερτούρα στο βιβλίο, το εξώφυλλο, το οπισθόφυλλο και τη ράχη. 

 Όσο πιο μεγάλα φτιάξουμε τα αυτιά τόσο καλύτερα θα στηρίζεται στο βιβλίο η κουβερτούρα. Σε κάθε περίπτωση τα αυτιά δεν πρέπει να είναι μικρότερα των 7 πόντων. 
Προσοχή δεν πρέπει το τελικό μέγεθος του αρχείου να είναι μεγαλύτερο από τις μέγιστες διαστάσεις των χαρτιών.

www.lyhnia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου