Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Xρυσοτυπία-Ασημοτυπία-Θερμοτυπία

Χρυσοτυπία-Ασημοτυπία-Θερμοτυπία (Χ-Α-Θ) ονομάζεται η μέθοδος κατά την οποία επικολλάται χρυσό, ασημένιο, χρωματιστό μεταλλικό foil σε διάφορες επιφάνειες, όπως χαρτί, δέρμα, πλαστικό κ.λ.π.

Τι πρέπει να προσέξουμε στην περίπτωση που θέλουμε να συμπεριλάβουμε (Χ-Α-Θ) στα έντυπά μας. Η (Χ-Α-Θ) γίνεται με κλισέ (μεταλλική εκτυπωτική πλάκα που προεξέχει το σχέδιο που θα επιτυπωθεί), θερμαίνεται και στη συνέχεια πιέζεται μαζί με το φύλλο του foil πάνω στο έντυπο.
Kλισέ για (Χ-Α-Θ)

Ρολλά από foil

Είναι πλήρως επικαλυπτική. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τρύπα στο έντυπο κάτω από την Χ-Α-Θ. 
Στο σελιδοποιητικό μας πρόγραμμα βάζουμε ότι θέλουμε να γίνει Χ-Α-θ με ένα spot χρώμα που το ονομάζομαι xrysotypia, asimotypia, thermotypia ανάλογα, και εφαρμόζουμε overprint πάνω του.
Στο τελικό pdf που θα παραδώσουμε προς εκτύπωση πρέπει όταν κλείνουμε το μάτι του καναλιού της Χ-Α-Θ να βλέπουμε ανέπαφο το φόντο. Έτσι δεν θα έχουμε προβλήματα συμπτώσεων. 
Κόκκινη Θερμοτυπία

Χρυσοτυπία

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι εξαιτίας της τεχνικής του κλισέ έχουμε αρκετές απώλειες από το αρχικό μας σχέδιο. Γι' αυτό καλό είναι να μην βάζουμε πολύπλοκες λεπτομέρειες στο σχέδιο που θέλουμα να γίνει Χ-Α-Θ. Φυσικά παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και η μηχανή θερμοτυπίας που θα χρησιμοποιηθεί καθώς και ο τρόπος που φτιάχνεται το κλισέ. Σε κάθε περίπτωση όμως, επειδή δεν γνωρίζουμε την ποιότητα του αποτελέσματος καλό είναι τα σχέδιά μας να είναι μεγάλα και αρκετά ξεκάθαρα.

www.lyhnia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου