Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Μουαρέ στις φωτογραφίες

  Μουαρέ (ουσιαστικό άκλιτο) 
  [ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ: γαλλική λέξη moire μετοχή του ρήματος moirer = 
  κάνω ένα ύφασμα να έχει γυαλιστερή και κυματοειδή όψη] 
  το ύφασμα που είναι συνήθως μεταξωτό και έχει γυαλιστερή και κυματοειδή όψη.

Πολλές φορές παρατηρείται σε κάποιες φωτογραφίες μετά την εκτύπωσή τους να παρουσιάζουν μουαρέ. Δηλαδή να παρουσιάζουν την κυματοειδή όψη, όπως αναφέρει και ο ορισμός (εικόνα 1)
Μουαρέ
Για να βγει στην εκτύπωση μουαρέ υπάρχουν πολλοί λόγοι. 
Οι κυριότεροι από αυτούς είναι δύο. (Εννοώ λόγοι που φταίει η δουλειά μας και όχι λόγοι που την ευθύνη έχει ο τυπογράφος και το είδος της κουκκίδας που χρησιμοποιεί).
  1. κακό σκανάρισμα από τυπωμένο πρωτότυπο
  2. τεράστια σμίκρυνση φωτογραφίας στο σελιδοποιητικό πρόγραμμα.
Μπορούμε να τους αποφύγουμε και τους δύο με απλά βήματα.
  1. σκανάρουμε τις φωτογραφίες που προέρχονται από τυπωμένα έντυπα με ένα ειδικό φίλτρο που έχει κάθε σκάνερ. Σε πολλές περιπτώσεις θα το βρείτε ως descreening.
  2. Μουαρέ παρατηρείται σε φωτογραφίες ψηφιακής μηχανής σε περιπτώσεις που οι εικόνες περιέχουν μοτίβα, όπως π.χ. καρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να μικραίνουμε στο photoshop τις φωτογραφίες στο μέγεθος που θα τυπωθούν στο έντυπο πριν τις εισάγουμε στο σελιδοποιητικό μας πρόγραμμα.
Τip. Πριν παραδώσουμε οποιαδήποτε εργασία προς εκτύπωση καλό είναι να τυπώσουμε ένα δείγμα σε φυσικό μέγεθος στον εκτυπωτή μας. Από το δείγμα θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε (αν ο εκτυπωτής έχει καλή ανάλυση) τέτοια σφάλματα. 
Αν για κάποια φωτογραφία έχουμε αμφιβολία ας προτιμήσουμε τη λύση του ψηφιακού δοκιμίου που είναι σίγουρο ότι θα το δείξει.

www.lyhnia.com

1 σχόλιο:

  1. Δεν υπάρχει περίπτωση δηλαδή να ευθύνεται το μηχάνημα εκτύπωσης (στην περίπτωση μου DURST 50)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή