Σάββατο, 14 Μαρτίου 2015

Γιατί χρειάζονται τα πιστοποιημένα ψηφιακά δοκίμια;

Tι είναι τα τυπογραφικά ψηφιακά δοκίμια;

Είναι ψηφιακές εκτυπώσεις σε συμβατικό εκτυπωτή inject, που καλιμπράρεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να αποδίδει με μεγάλη ακρίβεια (σχεδόν 100%) το χρώμα.

Γιατί χρειάζονται τα πιστοποιημένα ψηφιακά δοκίμια;

Η απόδοση του χρώματος στην εκτύπωση offset εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες. Από το σωστό κλείσιμο του αρχείου (χρωματικό προφίλ), από την κατάσταση της μηχανής, από το είδος του χαρτιού που τυπώνεται, από την ποιότητα των μελανιών, από τη διάθεση του χειριστή της...

Η χρήση λοιπόν ψηφιακών δοκιμίων διασφαλίζει την εργασία.
Γιατί με βάση το πιστοποιημένο ψηφιακό δοκίμιο μπορούν οι μάστορες της offset να ελέγξουν την ποιότητα του χρώματος της εκτύπωσης. Δηλαδή συγκρίνουν το φύλλο που βγαίνει από τη μηχανή με το δοκίμιο που έχουν στα χέρια τους.

Κοστίζουν πολύ λιγότερο (10-15 ευρώ κάθε Α4) και προφυλάσουν από πολλά σφάλματα.

Για να βγει σωστό δοκίμιο για κάθε εργασία πρέπει:
Α. Πρώτα από όλα το αρχείο να είναι σωστό.
(βλέπε προηγούμενες αναρτήσεις)
http://offsetvsgraphicdesign.blogspot.gr/2011/06/blog-post.html
http://offsetvsgraphicdesign.blogspot.gr/2011/06/pdf-so.html

Β. Να διευκρινίζεται στον άνθρωπο που θα βγάλει το δοκίμιο σε τι χαρτί θα τυπωθεί η εργασία. Γιατί διαφορετική απόδοση θα έχουμε σε ένα χαρτί επιχρισμένο (illustration, velvet...) και διαφορετική σε ένα μη επιχρισμένο (γραφής, σαμουά, ειδικά).

Τρίτον ο συνεργάτης που θα διαλέξουμε για τα δοκίμιά μας να έχει πιστοποιημένο δοκίμιο. Περισσότερα σε παλαιότερη ανάρτηση.
http://offsetvsgraphicdesign.blogspot.gr/2012/03/blog-post.html 

Τα ψηφιακά πιστοποιημένα δοκίμια διευκολύνουν τη σωστή απόδοση των χρωμάτων και κοστίζουν λίγο. Ας φροντίσουμε σε κάθε εργασία να βγάζουμε τουλάχιστον 1.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου