Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ ΚΟΛΛΗΤΟ / ΡΑΦΤΟ-ΚΟΛΛΗΤΟ

Με τον όρο κολλητό εννοούμε το δέσιμο του εντύπου - βιβλίου ανά δεκαεξασέλιδο ή οκτασέλιδο στη ράχη του βιβλίου με κόλλα. Τέτοια βιβλία (κολλητά) μπορούμε να θυμηθούμε όλοι από τα βιβλία που είχαμε στο σχολείο. Για λόγους οικονομίας, καθότι παρακάμπτετε μία διαδικασία -το ράψιμο-, τα σχολικά βιβλία είναι μόνο κολλητά. Θα θυμάστε, φαντάζομαι, όλοι ότι γίνονταν φύλλο και φτερό αν τα χρησιμοποιούσαμε πολύ καιρό, ή αν τα κακομεταχειριζόμασταν. Yπάρχει, βέβαια και μια καινούργια-πολύ ισχυρή κόλλα η PUR, που κολλάει με τέτοιο τρόπο ώστε δεν ξεκολλάνε τα φύλλα, αλλά ακόμα δεν είναι πολύ διαδεδομένη στην Ελλάδα. Οι συνήθεις βιβλιοδετικές μηχανές δεν μπορούν να τη δουλέψουν, οπότε για να χρησιμοποιηθεί χρειάζεται και αγορά νέας μηχανής.

Η ραφτή κολλητή βιβλιοδεσία είναι το δέσιμο του βιβλίου ανά τυπογραφικό φύλλο με κλωστορραφή και κατόπιν επικόλληση αυτού στο εξώφυλλο του βιβλίου.
Και στις δύο περιπτώσεις βιβλιοδεσίας πρέπει να προσέξουμε τα εξής:
  • Το εξώφυλλο πρέπει να φτιάχνεται πάντα σε ξεχωριστό αρχείο και ενιαίο, προσθέτοντας τη ράχη του βιβλίου, περιοδικού. Στο εσωτερικό του εξωφύλλου φροντίζουμε πάντα η ράχη να είναι λευκή (δεν τυπώνουμε τίποτα) για να μπορεί να επικολληθεί το σώμα. Αν δηλαδή φτιάξουμε το εξώφυλλο για ένα περιοδικό 21x29 που έχει εκτύπωση και στις δύο πλευρές του εξωφύλλου θα πρέπει να φτιάξουμε στο σελιδοποιητικό μας πρόγραμμα ένα αρχείο 21+21+(ράχη) x 29.
    Το μέγεθος της ράχης βγαίνει ανάλογα με τις σελίδες και το πάχος του χαρτιού. Πριν φτιάξετε το εξώφυλλο ρωτήστε τον βιβλιοδέτη σας για το μέγεθος της ράχης.
    Αν υποθέσουμε στην προηγούμενη περίπτωση ότι η ράχη είναι 0,5 cm τότε θα φτιάξουμε ένα αρχείο 42,5 x 29. Ο μισός πόντος στο κέντρο στη μεριά του εξωφύλλου συνήθως αναφέρει το όνομα του περιοδικού, το τεύχος και τους μήνες έκδοσής του. Στο εσωτερικό μέρος πρέπει να φροντίσουμε να μείνει λευκός και να τοποθετήσουμε τις διαφημίσεις αριστερά και δεξιά από αυτό. (Σε επόμενο post θα μιλήσουμε για τα διάφορα είδη εξωφύλλων και πως πρέπει να κατασκευάζονται).
Eξώφυλλο

εσωτερικό εξωφύλλου
  • Φροντίζουμε οι σελίδες μας να είναι πολλαπλάσιες του 16, του 8 ή του 4 (μιλώντας για τα συνήθη μεγέθη βιβλίων, περιοδικών 21 x 29, 17 x 24, 14 x 21, 24 x 34). Για τετράγωνα σχήματα συνήθως μιλάμε για 12σέλιδα. Κάθε 16σέλιδο αποτελεί και ένα τυπογραφικό φύλλο. Έτσι το πρώτο τυπογραφικό είναι οι πρώτες 16 σελίδες και ούτω καθεξής. Το τελευταίο τυπογραφικό θα μπορούσε να είναι 8σέλιδο ή ακόμα και 4σέλιδο. Η βιβλιοδεσία όμως του 4σέλιδου και του 8σέλιδου κοστίζει όσο και του 16σέλιδου. Γι’ αυτό αν είναι εφικτό καλό είναι να τελειώνουμε σε ολόκληρο τυπογραφικό φύλλο.
  • Δεν βάζουμε ποτέ σελιδαρίθμηση στις λευκές σελίδες των βιβλίων.
  • Φτιάχνουμε τις σελίδες σε ανάπτυγμα για να έχουμε την εικόνα που θα πάρει ο αναγνώστης.
  • Στην περίπτωση των βιβλίων καλό είναι να αφήνουμε 2 λευκά φύλλα -ένα μπροστά και ένα πίσω- και πολλά περιθώρια περιμετρικά στη σελίδα. Ειδικότερα καλό είναι να αφήνουμε περισσότερο περιθώριο δεξιά στις δεξιές και αριστερά στις αριστερές για να μην εμποδίζουν το διάβασμα τα δάκτυλα του αναγνώστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου