Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Θα ξεκινήσω από τα πολύ απλά...
Ξεκινώντας τη δημιουργία ενός εντύπου φτιάχνω στο σελιδοποιητικό μου πρόγραμμα ένα αρχείο ίσο με τη διάσταση που θέλω να είναι κομμένο το έντυπό μου. Όχι μεγαλύτερο από αυτό. Το περιθώριο ξακρίσματος (bleed), δηλαδή το περιθώριο που δίνουμε στην κοπτική μηχανή ως επιπλέον φόντο μπαίνει εκ των υστέρων «ξεχειλίζοντας» τα φόντα εκτός του εγγράφου (bleed).

Πριν όμως ξεκινήσω να φτιάχνω έντυπα, πρέπει να ρυθμίσω τον υπολογιστή μου σωστά χρωματικά.
Οι φωτογραφίες είναι πολύ σημαντικό κομμάτι κάθε εντύπου. Μπορεί να βοηθήσουν ένα έντυπο, ή να το καταστρέψουν αν δεν είναι σωστές. Όταν μιλάμε για τυπογραφία offset μιλάμε για τετραχρωμία. 
Και εδώ ερχόμαστε στο πολύ μεγάλο θέμα της διαχείρισης του χρώματος. Το photoshop είναι ένα πάρα πολύ ωραίο πρόγραμμα με πάρα πολλές δυνατότητες. Μία από αυτές είναι και η διαχείριση του χρώματος. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε πότε και πως θα τη χρησιμοποιήσουμε. Για παράδειγμα αν θέλoυμε να τυπώσουμε σε κυλινδρική μηχανή της Αμερικής χαρτί επιχρισμένο (velvet, illustration) θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε το profile που βγάζει αυτόματα το πρόγραμμα web coated. H χρωματική διαχείριση όμως δεν είναι τόσο απλή.

Για τη χρωματική διαχείριση λοιπόν ο λόγος στην πρώτη επαφή μαζί σας...
Το χρώμα είναι πολύ βασικό για να είναι ωραίο ένα έντυπο. Οι φωτογραφίες πρέπει να είναι ζωντανές και επεξεργασμένες. Αλλά πάνω από όλα πρέπει να «κουβαλάνε» το σωστό profile. Η ISO έχει δημιουργήσει 4 ειδικά profile. Αυτά είναι και τα profile που πρέπει να χρησιμοποιούμε. Για να τα εγκαταστήσετε μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα της εταιρείας που εργάζομαι www.lyhnia.gr στο μενού χρήσιμα. Αν χρειαστείτε επιπλέον πληροφορίες μη διστάσετε να με καλέσετε ώρες γραφείου στα νούμερα που βλέπετε στην επικοινωνία εσωτ 105.
Εκείνο όμως που θέλω να τονίσω για μια ακόμα φορά είναι το πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε το σωστό profile για την κάθε εργασία που φτιάχνουμε. Αν λοιπόν θέλουμε να φτιάξουμε ένα έντυπο που θα τυπωθεί σε επιχρισμένο χαρτί (π.χ. velvet, illustration) που είναι και η πιο συνηθισμένη μορφή εκτύπωσης πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το profile ISO Coated v2 (ECI). Αν το έντυπο που φτιάχνουμε προορίζεται για χαρτί μη επιχρισμένο (γραφής) τότε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το ISO Uncoated. Αν θέλουμε να εκτυπώσουμε σε κυλινδρική μηχανή το ISO Web Coated  και για χαρτί εφημερίδας το ISO Newspaper.

Για να εξηγήσουμε λίγο περισσότερο. Το χαρτί της γραφής έχει πόρους και απορροφά το μελάνι με αποτέλεσμα να το θαμπώνει. Το profile ISO Uncoated αφαιρεί κατά κάποιο τρόπο ποσότητα του μελανιού ώστε να έχουμε λιγότερη απώλεια χρώματος εξαιτίας της απορρόφησης. Κατά τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και τα υπόλοιπα.
Όταν έχουμε μία φωτογραφία RGB, όπως βγαίνει από τις φωτογραφικές μηχανές ή όμως μας έρχεται από τις τράπεζες φωτογραφιών, η πληροφορία του χρώματος είναι πάρα πολύ ευρεία. Με τον τρόπο που μετατρέπουμε τις φωτογραφίες μας σε CMYK περιορίζουμε ανάλογα και το εύρος του χρώματος. Το RGB είναι φως που είναι πολύ πιο ευρύ φάσμα από το CMYK που είναι μελάνι. Όταν λοιπόν μετατρέπουμε τη φωτογραφία σε CMYK στην ουσία μικραίνουμε το εύρος του χρώματός της. Πολλά χρώματα δεν μπορούν να αποδοθούν στην τετραχρωμία. Όπως είναι τα φωσφοριζέ πορτοκαλί και πράσινα που φαίνονται τρομερά λαμπερά σε μια φωτογραφία RGB. Το κάθε χρωματικό προφίλ που χρησιμοποιούμε για να τη μετατρέψουμε είναι όπως είπαμε και παραπάνω για διαφορετική χρήση. Αν λοιπόν μετατρέψουμε τη φωτογραφία μας με το web coated (κυλινδρική μηχανή) στην ουσία της μικραίνουμε το χρωματικό εύρος περισσότερο απ’ ότι αν τη μετατρέψουμε σε ISOcoated.

Πολλά τυπογραφεία πια έχουν προγράμματα ελέγχου των pdf αρχείων που μεταφέρουν στις φωτογραφίες το σωστό profile. Γιατί όμως να αφήσουμε την τύχη των φωτογραφιών μας στα προγράμματα; Δεν είναι ωραίο να ξέρουμε ακριβώς τι θα τυπώσουμε; Επίσης πολλές φορές τα προγράμματα ανάλογα με το ποιος τα έχει προγραμματίσει μπορεί να μετατρέψουν λάθος τις φωτογραφίες μας.
Προσπάθησα να γράψω όσο πιο απλά μπορούσα και ελπίζω να μην σας κούρασα...

Ελπίζω επίσης να καταλάβατε πόσο σημαντική είναι η χρωματική διαχείριση....

Καλή αρχή και καλή επικοινωνία...
Περιμένω νέα και τυχόν απορίες.
Το blog θα παραμένει ανοικτό για προσθήκες δυσκολιών και λύσεις που βρήκατε εσείς.

Τα λέμε σύντομα.

www.lyhnia.com

1 σχόλιο: